Hogyan neveled gyermeked?

Rossz szülőnek lenni sajnos elég könnyű. Nem tanítják az iskolába a gyereknevelést.

A pedagógia tantárgyak se készítenek fel az életre az egyetemen (már ha tanulsz ilyet), csak ködös iránymutatásokat adnak. A saját gyermek nevelésének tantárgyát meg hagyjuk... Nincs is ilyen. 

Általában az emberek saját hozott minták alapján nevelik gyermeküket. Ki így, ki úgy. Sokszor hallani olyat, hogy én nem leszek olyan, mint az anyám vagy apám.

Ez már a változtatási hajlandóságnak a jele. Ez is valami! Vajon ennyi elég?

Szerintem ez olyan, mint amikor elolvasol egy prospektust a repülésről és magabiztosan beülsz egy utasszállító gép pilóta székébe. Ráadásul még azt is mondod, hogy te ezt tudod, megoldod.

Aztán lezuhantok… de akkor már késő. 

Éjszakánként nehezen alszol el, mert a gyerek dolgain jár a fejed és ez a napjaidra is rányomja a bélyegét. Ideges, feszült vagy a munkában és a pároddal is nehéz erről beszélni, mert nem azonos volt a szüleitek nevelési pedagógiája veletek szemben. Lehet teljesen különböző. Nálad megértés, nála büntetés volt a rossz jegy “kezelése”.

Ennek felismerése általában kisiskolás korban jön el. Az iskola hoz rengeteg új dolgot, amire kevés szülő tud jól reagálni.  

Ilyenkor elkezd kapkodni a szülő. Elkezd segítséget keresni. Tanácsokat kap, bújja az internetet, agyal egész nap. Túl sok az információ, túl nagy a zaj. Szeretne jól dönteni, de nincs aki igazán segíteni tudna.

Szembe jön vele sokszor a sport. Talán ő is sportolt gyerekkorában. Tudja, hogy milyen fejlesztő lehetőségek rejlenek benne.  Itt megjegyzem, mint biztos te is tudod, a Magyar felnőtt lakosság nem igazán sportol rendszeresen.

A probléma fokától függően szóba jöhet egyéb szakember is. Pszichológus, terapeuta, gyógypedagógus, magántanár, stb.

Tegyük fel, hogy a sport mellett dönt a szülő. beiratja valamilyen sportra a gyermekét, letudva a lelkiismeretfurdalását gyermeknevelés terén. Ilyenkor arra gondol, hogy ő megtett mindent. Minden sínen van.

Iskolában majd neveli a tanár. Másrészről edzésen meg majd neveli az edző gondolja.

Tényleg van erre ideje szerinted egy tanárnak? Kiábrándítalak. Bizonyos tantárgyakat szeretne megtanítani neki, nem azt, hogy mi az illem és szokás, mi a helyes viselkedés. Rászól persze. Mit tehet mást? 

Pedig tudja ezzel milyen nagy segítséget adna a gyerekek kezébe, hiszen ezekkel érhető el hogy később jobban be tudjon illeszkedni a társadalomba, de egyszerűen nincs mindenre elég idő...

 Na, akkor majd az edző! Hát nem… Neked elárulom, az adott sportra szeretné nevelni, nem viselkedésre. Igaz, kényszerből ezt teszi az edző is, hiszen máshogy nem tudja átadni a sport tudását.

Sok sportág nem is rendelkezik ilyen módszertannal, lehetőségekkel.

Nézzük miben ad többet a karate és miben adok én többet.

A karate nem csak levezeti a feszültséget. Hanem az edzéseken és a szigorú viselkedési szabályokon keresztül kifejti jótékony személyiségformáló hatását is.

Több száz éves múltja révén, egy olyan rendszer áll mögötte, amit kevesen ismernek, akik nem karatéztak még. Főbb irányvonalai: jellem, tisztelet, becsület, önuralom, akarat.

Ezek azok az értékek, amiket mindenki keres (szülők, tanárok).  

Nézzük miben kapsz nálam, nálunk többet mint egy átlagos karate edzésen.

Én mint karate edző, az edzéseken megtanítom gyermekednek a fegyelmet, fejlesztem a figyelmét és nem utolsó sorban, ha a viselkedésében probléma jelentkezik, akkor azt rögtön kezelni tudom a modern sportpedagógia segítségével.

Én nem szimpla edzésekben gondolkodom, hanem hosszútávú fejlesztésre is van konkrét rendszerem és ez nem csak a szimpla övvizsgákat jelenti.

Ha úgy döntesz, hogy szeretnétek megismerkedni a karatéval, akkor jó ha tudsz még egy dolgot, mielőtt keresgélni kezdesz.

Sajnos “iparági” jellemzője a sportoknak, többek között a  karaténak is, hogy az edzők (tisztelet a kivételnek) nem túl képzetten állnak neki a gyerekek nevelésének.

Saját sportjukban lehetnek sikeres ezek az edzők, de ez nem egy és ugyanaz a gyerekneveléssel.

Lehet valaki nagy sportsikereket elért ember, ha az edzéseken ordít a gyerekekkel, esetleg még kezet is emel rájuk. Nem elég megértőek sokszor, ők a sportjukat akarják tanítani. Úgy gondolják, hogy a TE feladatod a nevelés, nem az övék. 

Nálam viszont folyamatosan kapsz visszajelzést és közösen követjük figyelemmel a gyerek személyiségbéli változásait. Olyan “eszközt” kapsz személyemben, aki segít a gyerek jó irányú változásában.

Olyan gyereked lesz idővel, akire büszke leszel és nem fog szomorúságot, fejfájást okozni. 

Olyan edzőt vagyok, akivel közösen dolgozol majd együtt a gyereked fejlődésén. Olyan edző vagyok, akihez nem csak bedobod a gyereket, hogy le tudd magadról a gyereknevelés problémáját.

Sajnos felnőtt koromig sok rossz edzővel találkoztam. Akik inkább hátráltattak, mint segítettek volna. Idővel és sok tanulással felülkerekedtem ezeken a negatív tapasztalatokon és a tapasztalatomból azt a következtetést vontam le, hogy én nem ilyen akarok lenni.

Kidolgoztam egy olyan rendszert, ami sokkal többet ad a gyerekednek, mint szimpla ütések és rúgások halmaza. Első alkalommal egy hosszabb beszélgetésre számíthatsz, ha hozzám jelentkezel.

 Ennek az a célja, hogy megismerkedjünk és eldöntsük, hogy tudunk-e közösen dolgozni. Ha igen mindkettőnk részéről a válasz, akkor tájékoztatlak a részletekről és máris nekiállunk a gyermeked fejlesztésének.

Ezért kérlek vegyél fel ismerősnek, majd írj rám!Egyeztetünk időpontot egy kötetlen telefonos megbeszélésre, majd meghallgatom miben tudok segíteni neked!

Legyen szép napod! Köszönöm, hogy elolvastad!

Sz. Szabolcs

 

Hozzászólások

Még senki nem írt hozzászólást.

Új hozzászólás