A legtöbb ember a családján vezeti le a feszültséget, mert képtelenek kontrollálni az életüket..

család, edzés, fejlődés, gyerek, karate, karate edzés, nyugalom, sport

A legtöbb ember a családján vezeti le a feszültséget, mert képtelenek kontrollálni az életüket..

Lehet, hogy neked is ki vannak az idegeid és szeretnél egy kis nyugalmat munka után? 

Haza érve már készülsz az ajtóban, hogy milyen otthoni problémák várnak. Elég volt a munkahelyeden, de még csak most jön a második menet. Párod rádönti napi problémáit és ha van gyereketek, még vele is meg kell küzdeni. Ez az online tanulás, otthonlét egy rémálom, főleg, ha alsós a gyerek.

Lássuk be, van akinek bejön ez az online lét, de mentálisan mindenkit megvisel.

Mindenki türelmetlen otthon is és nincs más beszédtéma lassan, mint a vírus, oltás. Inkább nem is folytatom.

A gyerekek még nehezebben élik meg ezt az új életet. Mi felnőttek felelősek vagyunk a sorsunk felől, ha nincs kivezető út, akkor tudunk váltani. Egy gyerek viszont kénytelen hozzánk igazodni.

Ha mi idegesek vagyunk ő is az lesz.

Milyen jó lenne boldogan látni a családot, de helyette rémálom az egész.

Csökkentek a találkozások, a közös programok. Már nem megy olyan könnyen a barátokkal, családtagokkal a találkozás.  Az eddig sokat sportoló gyerekek motivációjukat vesztve csak keringenek a levegőben. Keresi mindenki a helyét a világban, de nincs már támpont, minden bizonytalan.

Amit lehet tenni, hogy az ember felemeli a fejét, kikapcsolja a TV-t és megmozdul. Harcos szellemiséggel néz előre a jövőben és nem hagyja magát megadni.

Megmozdul a találkozók felé. Elmegy sportolni, elviszi gyermekét a játszótérre, kirándul. Keres új érdekes beszédtémákat vagy elkezd valami új dolgot tanulni. 

Újra elkezd sportolni és gyermekét se hagyja belesüppedni a tespedésbe.

Lehet nem tudod, de egy gyereknek, ha nem szerves része a sport 18 éves koráig, akkor később felnőtt korában már nagyon nehezen fogja rá venni magát. Dolgozik, eszik, alszik tömören. Ha ebbe a hármasban bekerült volna a sport gyerekkorában negyediknek, akkor drasztikusan megváltozott volna az élete. 

  • A sportnak nagy szerepe van a boldogságban, hiszen mozgásra születtünk. 

Nagy szereped van egyrészt abban, hogy sportoljon. Valamint iszonyat nagy felelősséged van abba is, hogy ha elveszti azokat az előnyöket, amit a sport adott volna számára.

Rendszer, erő, kitartás, figyelem, ügyesség csak hogy néhányat említsek. A karaténak ezek mind fontos jellemfejlesztő aspektusai. Egy karatés ezekkel a “fegyverekkel” fegyverkezik fel átlagos társaival szemben. Ha egy kitartást igénylő feladatot kellene rábízni valakire, akkor biztos a karatés jelöltet választanám átlagos társával szemben.

Pár éved van arra, hogy későbbi életére te legyél a jótékony hatás. Miután elköltözik, ő lesz a felelős a sorsáért és ha nem adtál neki jó alapokat, akkor már nem is fogsz.

A legrosszabb, hogy nem lesz igénye a sportra. Eltunyul és gyenge, boldogtalan felnőtt válik belőle.

Ezt nem szabad hagyni. Szülőként ez a felelősségünk, még ha sokszor küzdelmes is a dolog.

Én is harcolok a lányaimmal az online oktatás terén és néha a sportra is nehezen veszem rá.

Egyik nap mondtam neki, hogy el fog hízni, ha nem mozog. Erre olyan választ kaptam, ami részben boldoggá tett, de részben el is szomorított. Azt mondta: -Apa, melletted nem tudok meghízni, mert minden nap elviszel játszótérre és karatézol velem.

(Azt nem tudja, hogy ilyenkor olyan játékos feladatokat kap, amik egy-egy területen kiemelten fejlesztik.)

Ez a mondata nagyon büszkévé tett, örültem nagyon. Más gyerekével edzőként könnyebben boldogulok. Nekem is a saját lányaim néha nagy kihívást jelentenek, mint ahogy neked a sajátod gondolom. Az a helyzet, hogy egy külsős tekintélyszemélyre szükségünk van, aki más mint apa vagy anya. Tőlük könnyebben fogadják el az iránymutatást. Ez szimpla pszichológia.

Szerencse, hogy ha az ember ráébred erre vagy elolvas egy szemléletformáló bejegyzést.

Nem szabad hagyni őket elveszni!

Ha te is úgy gondolkodsz, mint én, akkor te se fogod hagyni elkallódni. Tudod, mint minden felelős szülő, hogy a sportnak mekkora értéke van a gyermek egészséges fejlődésében.

 Olyan irányba fogod vezetni, ahol megtalálja a boldogságát.

Kitartásodnak aztán az lesz a következménye, hogy mikor hazaérsz nem lesz görcsben a gyomrod. A gyerek sportos hátszéllel, sokkal nyugodtabb és összeszedettebb lesz.

 Karatén többek között meditálni is megtanul és egy idő után eléri azt az állapotot, amit csak úgy hívok, hogy a csendes figyelem. Ebben az állapotban a karatés célirányosan tud tervezni, mert a figyelme olyan erős, hogy a fókusza jelentősen tovább tart mint egy átlagos embernek. Ezeket a küzdelmek során is gyakorolja, ami egy aktív meditáció.

Küzdelmi gyakorlatok közben is fenn kell tartani ezt az állapotot, hiszen az ellenfél nem engedi az elkalandozást. Tehát passzívan és aktívan is tanul koncentrálni. Befelé és kifelé is figyel egyaránt.

Miért jó ez? Mert idős korodban biztos támaszod lesz, hiszen megtanulja értékelni önmagát és a külső tényezőket is. Látni fogja milyen küzdelemes tud lenni egy élet és megérti és elfogadja a te tanításaidat is.

Nálam pont ezért kiemelt szerepe van az edzéseken a tiszteletnek. Sajnos sok edző már nem helyez erre hangsúlyt, mert meglehetősen fárasztó megtanítani, odafigyelni rá. Természetesen egy egészséges tiszteletadásról van szó. Ennek megtanulása és megértése néha a felnőtteknek is gondot okoz nemhogy egy gyereknek.

Mikor tiszteletlenséget tapasztalok, akkor elszámolok 10-ig magamban és aztán elmagyarázom mi volt a bibi a magatartásában, szavaiban. Okosak a gyerekek, kis felnőtt mind, hamar megtanulják miért jó ez nekik. Fontosnak tartom, hogy ne hunyjunk szemet a tiszteletlenség felett.

Karrierem során több száz gyerekkel foglalkoztam, nagyon sokszor láttam már ismétlődni a mintákat. Ebből a több száz esetből egyszer se mondtam, hogy ő nem érdemli meg ezt a tanítást. Gondolhatod mennyi ősz hajszálam van emiatt…. Sebaj! Még így is azt mondom, inkább befestem a hajam, ha zavar, minthogy egynek is ne segítsek.

Ezért is választottam ezt az utat. 

Szeretném jobb hellyé tenni Magyarországot és hiszem, hogy a módszeremmel sok sikeres, boldog gyermeket adok vissza a társadalomnak. 

Szívesen segítek neked is, ha ismerősnek jelölsz és rám írsz messengeren!

 

Szép napot mindenkinek!

Ha tetszenek a gondolataim, lájkold, oszd meg mert így segítesz eljuttni azokhoz, akiknek szüksége van rá! 

Köszönöm, hogy elolvasta! 

Szircsák Szabolcs 

www.karateoktatas.eu